YENİ DİŞİŞLERİ BAKANI GİZEMLİ ADAM HAKAN FİDAN KİMDİR?

Hakan Fidan 17 Temmuz 1968’de Ankara’da doğdu. 1986’dan 2001’e kadar Türk Silahlı Kuvvetlerinde astsubay olarak çalıştı.

Bu sırada KK Muhabere Okulu ve KK Dil Okulunda eğitim aldı. 

Askerliği kendi isteğiyle bırakıp ABD’de Maryland Üniversitesine bağlı University of Maryland University College’dan yönetim ve siyaset bilimi alanından lisans dereceleri aldı. Bilkent Üniversitesinde "Dış Politikada İstihbaratın Yeri" isimli teziyle yüksek lisans ve 2006’da da

"Bilgi Çağında Diplomasi: Antlaşmaların Doğrulanmasında Enformasyon Teknolojilerinin Kullanımı" başlıklı tez ile doktora yaptı.

 Viyana’da Uluslararası Atom Enerjisi KurumundaCenevre’de Birleşmiş Milletler Silahsızlanma Enstitüsünde ve Londra’da Verification Technologies Research Center’da akademik çalışmalarını sürdürdü. 

Hacettepe ve Bilkent Üniversitelerinde akademisyenlik yaptı.

Almanya’daki NATO Süratli Reaksiyon Kolordusu Karargahı’nda da çalışan Fidan 2001’den itibaren iki yıl Avustralya’nın Ankara Büyükelçiliği’nde kıdemli siyasi ve ekonomik danışman olarak görev yaptı.

2003’te Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) başkanlığına atandı.

14 Kasım 2007’de başbakanlık müsteşar yardımcılığı görevine gelen Fidan, 2008 Kasım ayında Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Yönetim Kurulu üyeliğine atandı.

8 Mart 2008’de de Uluslararası Ahmet Yesevi Üniversitesi mütevelli heyeti üyesi oldu ve bu görevinden Şubat 2011’de istifa etti.

15 Nisan 2010’da Millî İstihbarat Teşkilatı müsteşar yardımcılığına getirildi. 

Emre Taner’in görev süresinin dolmasının ardından, 27 Mayıs 2010 tarihinde MİT müsteşarlığı görevine atandı.

Atandığında 42 yaşında olması nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti tarihinde göreve gelen en genç MİT müsteşarı oldu. 

Hakan Fidan, büyükelçi iken; MİT müsteşarlığına getirilen Sönmez Köksal’dan sonra teşkilat başkanlığına dışarıdan getirilen ikinci isim oldu.

 

KAYNAK: Ahmet KOZAK 

HABER   : Haydar Ali KOZAK